We Love Born2be

Як правильно прати взуття в пральній машині? Порадимо!

Чисте взуття завжди в моді, стильні доглянуті черевики стануть родзинкою будь-якого образу! Незалежно від того, балетки це або улюблені кеди. Чисте взуття підкреслює гарне почуття стилю і допомагає добре виглядати. Однак рано чи пізно настає момент, коли взуття перестає виглядати естетично. Саме тому дуже важливо правильно і регулярно доглядати за своїми туфлями, кросівками чи чоботами. Кожна модель взуття вимагає належного догляду! Що ми робимо з брудним одягом? Так, перемо його в машинці-автомат. А як щодо взуття? Що робити з ним? Коли забруднення не сильне, можна використовувати домашні засоби – волога ганчірочка, м’яка щітка, мильний розчин і т.д. Однак, коли мова йде про жирні плями, підтьоки від солі або, наприклад, сліди від трави, використання домашніх методів закінчується невдачею. В цьому випадку залишається тільки прання. Але, переконайся спочатку, що взуття піддається автоматичному пранню. Навіть якщо це так, важливо запам’ятати кілька правил, які допоможуть здійснити прання якісно і безпечно.

Чи можна прати взуття в пральній машині?

Навіть якщо ти регулярно наносиш на взуття захисні засоби, з часом воно починає вбирати пил і бруд. Від цього воно втрачає свій привабливий зовнішній вигляд і стає сіруватим. У цей момент протирання черевик або кросівок звичайною щіткою вже не ефективно. І тут виникає необхідність прання. Нікому не треба говорити, що брудне взуття може зіпсувати будь-який образ, а ось чисте і акуратне – це завжди стильне доповнення, що підкреслює наряд. Якщо ти вирішила випрати взуття, треба розібратися, робити це вручну або в пральній машині? Тут все залежить від фасону і матеріалу. Якщо, наприклад, білі кеди без будь-яких прикрас сміливо можна поставити в пральну машинку, то замшеві лофери взагалі не бажано мочити. Отже, як же мінімізувати ризик і навчитися прати взуття, щоб не пошкодити його?

Яке взуття можна прати в пральній машині?

Мета прання полягає в тому, щоб відновити привабливий вигляд виробу і не зіпсувати його. Перш ніж намочити взуття, подумай, чи є на ньому елементи, які можна легко пошкодити. Навіть якщо це класичне взуття з текстильного матеріалу, на ньому можуть бути декоративні шипи або камінчики, які можуть відклеїтися при контакті з водою. Важливо також запам’ятати, що ні в якому разі не можна прати шкіряне взуття. І немає значення яка це шкіра – натуральна чи штучна, гладка чи шорстка. Шкіряний матеріал є дуже делікатним і його легко можна пошкодити. Пральна машинка може стати в нагоді для спортивного взуття з текстильних виробів. Сміливо можеш використовувати автоматичне прання для улюблених кедів або кросівок за умови, що на їх поверхні немає декоративних елементів, які можуть пошкодитися.

Якщо все-таки вирішиш прати своє улюблене взуття, вибери делікатну програму і найменшу кількість обертів при віджиманні, а краще взагалі від нього відмовитися. Також не можна прати кілька пар різного взуття одночасно – краще робити це окремо. Проте, слід пам’ятати, що ручне прання завжди краще автоматичного. Так у тебе буде більше шансів запобігти знебарвленню, деформації матеріалу або відклеюванню підошви. Важливу роль відіграє і сушка. Незалежно від типу взуття (матеріалу і фасону), воно повинно висохнути самостійно при кімнатній температурі! Ні в якому разі не використовуй додаткового тепла – не суши взуття феном, не став його на батарею або під прямі сонячні промені. Сонце може привести до потемніння окремих ділянок матеріалу, а білий колір може пожовтіти. Сушка на радіаторі, в свою чергу, призведе до зміни структури матеріалу і викличе його деформацію.

Чи можна прати взуття разом з одягом?

Хочеш знати, як найкраще прати взуття? Які умови повинні бути дотримані, щоб правильно доглядати за ним? Чи можна прати його з одягом? Так, але за умови, якщо це буде невелика кількість одягу і того ж кольору, що і взуття. Хоча краще все-таки робити це окремо. По-перше, одяг може пофарбувати взуття. По-друге, джинси, футболки або сукні необхідно прати при іншій температурі, ніж кросівки або кеди. Можна прати кілька пар взуття одночасно, якщо вони зроблені з того ж матеріалу і мають однаковий колір. Ніколи не змішуй темне і світле взуття.

Основне питання – при якій температурі прати? Відповідаємо

Вибір правильної програми прання є ключовим рішенням. Вибери делікатний режим, щоб не пошкодити структуру матеріалу. Фахівці рекомендують, щоб температура не перевищувала 30° С. Не забудь видалити бруд перед пранням. Обполосни взуття під водою і протри щіткою, щоб вимити пісок і дрібні камінчики з підошви. Вибери програму для прання взуття. Яку? На це питання немає однозначної відповіді. Подумай, чи дійсно ти хочеш застосувати віджим. Найбезпечніше вийняти взуття з пральної машини і дати йому висохнути самостійно. Також не забудь вийняти шнурки і устілки, їх краще випрати вручну.

Як прати біле взуття в пральній машині?

Біле взуття брудниться дуже швидко. Іноді достатньо всього одного виходу, щоб білосніжні кеди чи кросівки отримали сіруватий відтінок. На білому тлі помітні навіть найменші плями. А текстиль світлого кольору дуже легко вбирає пил і бруд. Так що, відмовлятися від ефектного взуття? Не обов’язково. Ми знаємо кілька перевірених способів, які допоможуть повернути їй втрачений блиск. Обов’язково прочитай також про те, як прати білі кросівки. Немає ніяких серйозних проблем, якщо твоє взуття має невеликі бризки, їх можна легко прибрати за допомогою звичайної губки, змоченої мильним розчином. Однак, якщо забруднення сильне, наприклад, жовті підтьоки або жирні плями, може знадобитися пральна машинка. Обов’язково встанови найбільш делікатну програму і дотримуйся порад правильної сушки (дивись вище). Перед пранням можеш почистити взуття содою, рідиною для миття посуду, або вибілюючою зубною пастою. Для прання краще всього використовувати рідкий порошок або спеціальну капсулу разом з відбілювачем. Не перестарайся з кількістю порошку, оскільки низька температура може повністю не прополоскати його.

Нові дописи